Sunday 18 August 2013

"Timm Thaler ehk müüdud naer" James Krüss

Suvel veedan palju aega oma suvekodus, Muhusaarel. Ajaviiteks on väga mõnus siin raamatuid lugeda, hetkel lõpetasin just oma kolmanda raamatu.
Aga alustame esimesest.
Lugesin raamatut nimega “Timm Thaler ehk müüdud naer”, mille autor on James Krüss. Olin sellest raamatust palju head kuulnud. Kuna sain hiljuti selle raamatu endale kingiks, siis võtsingi selle esimesena kätte.
Raamat rääkis ühest poisist nimega Timm. Timm oli kaotanud oma ema ning isa oli võtnud endale uue õela naise. Pühapäeviti käis Timm oma isaga hipodroomil, hobuste võidujooksu vaatamas ja võitude peale kihla vedamas, mis mõlemale väga meeldis. Varsti Timmi isa aga suri ning Timm langes masendusse. Kuid ta otsustas siiski traditsiooni jätkata ning käis igal pühapäeval ise hipodroomil. Ühel päeval kohtas ta seal aga ühte eriskummalist härrat, kes tegi talle ettepaneku müüa maha oma naer. Vastutasuks korraldab härra, et Timm võidaks kõik kihlveod. Peagi mõistab Timm, et võime naerda on palju rohkem väärt kui kõik maailma rikkused. Kuid oma naeru tagasi saada tundub võimatu...
Tegemist oli seiklusraamatuga, mis oli väga paeluv ning kaasakiskuv. Raamatut oli äärmiselt raske käest panna. Sõnakasutus oli kerge, palju oli tegevust. Kirjeldused ei olnud pikad ja see oligi väga hea, sest vahel venitatakse raamatut kirjeldustega ja see muutub igavaks.
Raamatut lugedes soovisin hullupööra, et raamatul oleks hea lõpp. Vahel on mul selline komme, et vaatan peatükkide pealkirju ja kuna viimane oli taasleitud naer, siis sain rahus lugeda, teades, et kõik lõppeb hästi. Vahepeal tundus, et on lootusetu mõelda, et Timm oma naeru tagasi saab. Õnneks lõppes ikkagi kõik hästi. Kurjad sai alistatud ning neile õppetund antud. Kõike seda ei oleks Timm üksinda suutnud, aga tänu oma ustavatele ja kavalatele sõpradel sai ta oma naeru tagasi. Samuti leidis ta endale toreda ja hea pere. Raamatu põhjal on tehtud seriaale, filme ja multifilme. Kahjuks pole ma neist ühtegi näinud.
Sooviatn seda raamatut kõigile. See on südamlik, õpetlik, kurb ja armas.

Teach me laughter, save my soul!










No comments:

Post a Comment